divendres, 12 de juny de 2015

CLARIÓ alerta sobre l'eliminació del català als alumnes de 2n d'ESO de l'IES MatarranyaNota de premsa de l'Associació de Pares i Mares del Matarranya en Defensa del Català_CLARIÓ:


ELS ALUMNES DE 2º D'ESO DE L'IES MATARRANYA NO PODRAN REBRE 2 HORES DE L'ASSIGNATURA DE CATALÀ EL CURS VINENT


Així els ho va comunicar el director de l'IES Ángel Aranda als pares que van matricular sons fills a català, en una reunió informativa convocada ahir a la tarda. Les dos opcions que els va donar van ser: repartir les hores (1 hora de francès i 1 hora de català) o fer dos hores de francès, ambdos en horari lectiu al matí. 

En tot un curs no s'ha aconseguit trobar una solució per a una situació que es va iniciar a principi de curs arran de la denúncia de la nova Cap del Departament de Francès de l'institut: Va al·legar que a eixa franja horària tots els alumnes que no fessen "Taller" (reforç de mates o llengua) estaven obligats a fer 2ª llengua estrangera; tot i que francès és una assignatura OPTATIVA.

Així, el model que havia utilitzat l'IES Matarraña els dos cursos anteriors a instància de la Inspectora d'aquell moment, de repent es convertia en il·legal i des d'Inspecció es volia obligar els alumnes a cursar únicament francès. La decisió salomònica final de permetre que els alumnes facen una hora de cada matèria ha anat en total detriment de l'interès dels estudiants que no han après ni una cosa ni l'altra.

Aquest extrem afecta els alumnes que faran 2º i només per a l'any vinent ja que la LOMCE, tot i que en una disposició adicional, dóna l'opció per a impartir català en la franja horària d'optatives de lliure configuració autonòmica, si el Director de l'institut oferta l'assignatura tal i com ha declarat en premsa. 

Des de l'associació CLARIÓ no entenem que estos alumnes queden marginats i vol recordar que amb això s'incompleixen moltes lleis, des de la pròpia llei de llengües d'Aragó, l'Estatut d'Automia i 4 tractats internacionals que obliguen els centres a oferir l'ensenyament de la llengua materna a les famílies interessades. És totalment irracional i antipedagògic que s'obligue els alumnes a cursar una segona llengua estrangera mentre se'ls impedeix aprendre la seua llengua materna.
També volem recordar que el Director del Centre ha anunciat que ja tenen projecte lingüístic. Possiblement això siga la solució per un problema que s'arrossega de fa massa anys. Convidem l'IES que faça públic aquest document i el presente a Inspecció Educativa, si és adequat i positiu per als drets lingüístics dels alumnes del Matarranya.

Cal recordar que mentre als xiquets de 2º d'ESO del Matarranya se'ls prohibeix fer 2 hores de català el curs vinent, a la resta dels instituts de la franja els estudiants poden escollir fer 3 hores de català i altres assignatures en català. És que no són iguals les lleis per a tots els aragonesos?


CLARIÓ, 11 de juny de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada