diumenge, 26 de juliol de 2015

ALBELDA; UNA PUGNA ENTRE SENTIMENT I LLENGUA, Iris Carnicé Blanco


Treball titulat “Albelda, una pugna entre sentiment i llengua”, elaborat per Iris Carnicé Blanco i sent tutora Montse Bonansa Esquerda, el qual ha estat guardonat amb el “Premi extraordinari de batxillerat al millor treball de recerca 2015” per l’ institut Torre Vicens de Lleida.

La jove autora d'aquest treball de recerca, va escollir el tema de la parla d'Albelda per ser-li un tema proper i interessant, amb el que pogués gaudir. Els seus avis materns són d'Albelda (La Llitera) i sempre, des de petita, l'havia apassionat la seva manera de parlar, que sempre havia considerat un "català una mica estrany". Així, va començar a documentar-se sobre el tema, i aprofitant la llavors recent normativa en relació a la llengua, el polèmic "LAPAO", va decidir que seria un bon tema a tractar. "Quan vaig començar a escriure el treball vaig imaginar-me que ningú no hauria escrit res al respecte, i que es tractava d'una simple curiositat en la parla d'un poble de la Franja, però a poc a poc vaig anar descobrint tot el moviment que hi havia al voltant d'aquesta variant dialectal tan especial", explica Iris. 
Així fou com una simple curiositat que, des de petita l'havia voltat pel cap, va esdevenir un treball sobre la Franja de Ponent, i, a més, "va fer-me conscienciar sobre el tema, essent avui en dia, una de les meves passions: lluitar per la llengua."
Iris Carnicé és Matricula d'Honor pels estudis de batxillerat, començarà en breu els estudis de periodisme, té un gust especial per la literatura i per l'art d'escriure (està preparant la seva primera obra).

Podeu llegir el document on line al següent enllaç:

ALBELDA; UNA PUGNA ENTRE SENTIMENT I LLENGUA


Per a saber-ne més:

Albelda, la plasticitat de l'adaptació (blog d'en Toni Rovira)

Entrada d'Albelda a la wikipèdia

Conferència de Javier Giralt sobre el català d'Albelda

La llengua catalana en la documentació notarialdel segle XVI d'Albelda (Osca), J.Giralt, Aj.Albelda 20122 comentaris: