dimecres, 29 de juliol de 2015

EL SENYOR ESTATUT I EL SENYOR METGE, per Iris Carnicé Blanco

Façana CAP de Torelló
"Totes les persones tenen dret a no ésser discriminades per raons lingüístiques. Els actes jurídics fets en qualsevol de les dues llengües oficials tenen, pel que fa a la llengua, validesa i eficàcia plenes." - digué un dia un senyor anomenat Estatut. Estatut vivia en algun indret d'aquella preciosa terra anomenada Catalunya i tot allò que feia o deia no era fixat per ell, sinó que li ho proposaven els parlamentaris catalans, posteriorment ho acordava la Comissió Constitucional, les Corts Generals ho aprovaven i el poble ho ratificava. Així funcionava la cosa. Malauradament, no tothom respectava el senyor Estatut i, per aquesta raó, passaven fets tan sorprenentment indignants com els que s'exposen en la notícia de la qual m'acabo d'assabentar.
Es veu que a la vila de Torelló, situada a la Plana de Vic, un metge s'ha negat a atendre una pacient en català al·legant que a Espanya el que s'ha de parlar és el castellà. Personalment, penso que Catalunya és una terra afortunada, amb una gran riquesa cultural, ja que, a més de parlar-s'hi la llengua oficial de l'Estat espanyol, també es compta amb una altra llengua oficial, com és el català. Aquesta és la raó per la qual no m'explico com encara existeix gent amb arguments del tipus "En España se habla español". Miri senyor metge, en qualsevol indret d'Espanya podrà sentir com s'hi parla català, s'hi parla castellà, s'hi parla basc, aragonès, aranès, i si m'apura, fins i tot LAPAO i LAPAPYP entre altres llengües, variants i demències. A Catalunya, en concret, hi ha una cooficialitat entre el català i el castellà (oi, senyor Estatut?). Per aquesta raó, m'agradaria acabar aquest breu article amb una recomanació pel senyor metge: m'han dit que en moltes llibreries s'han posat a la venda un llibre per aprendre català i un per evitar prejudicis, aprofiti-ho, dos a preu d'un!

                                      Iris Carnicé Blanco

NOTA: Aquest article ha estat redactat arran de la notícia següent: http://m.ara.cat/societat/metge-Torello-nega-parlar-catala_0_1402060036.html


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada