dimecres, 20 d’abril de 2016

Cinc propostes de lectura per Sant Jordi amb el Club Serret #FemFranja

Per aquest Sant Jordi volem fomentar la lectura i la literatura produïda a la Franja o sobre la Franja i zones properes. També volem que aquesta festa de la cultura serveixi per divulgar la literatura catalana i per ajudar la històrica llibreria Serret de Vall-de-roures, que fa poc va crear un Club de lectura per fidelitzar lectors.
Per aquest motiu, d'entre les recomanacions fetes per als socis del Club Serret, hem escollit cinc obres que, d'alguna manera, estan relacionades amb la Franja de Ponent. Resenyat en blau podeu llegir el per què d'aquestes propostes. Bona lectura i aquest Sant Jordi #FemFranja. Podeu fer-vos socis del Club serret o comprar en línia des del següent enllaç:

http://www.serretllibres.com/cataleg/recomanats-socis-clubLA FILLA DEL CAPITÀ GROC (PREMI RAMON LLULL 2016)

La primera novel·la en català de Victor Amela, ambientada en la zona dels Ports, propera al Matarranya. Els personatges del llibre, ambientat en les guerres carlines, parlen amb el lèxic propi de la comarca, d'on l'autor té orígens familars.

Manuela Penarrocha té tretze anys. Asseguda en una cadireta baixa al portal de casa seva, cus les espardenyes com ningú. La nena d’ulls grisos i cabells d’or recorda el seu pare. Ell, per fer la guerra, n’ha portat unes com aquestes, com la resta de carlistes, homes d’espardenya, garrot, trabuc i navalla a la faixa. Vol abraçar-lo, sentir l’escalfor del seu petó al front. Enyora la mirada dura i alhora plena de tendresa, el seu riure estrident. Només espera que torni per veure’l lluitar de nou pels seus ideals, per retornar a la seva família i al poble la dignitat perduda, a vida o a mort.

Pel color dels cabells, el seu pare, Tomàs Penarrocha Penarrocha, és conegut a Forcall com el Groc.

Pujar
L'autor

Víctor Amela
VÍCTOR-M. AMELA, barceloní de 1960, és novel·lista i periodista. Degà de la crítica televisiva a la premsa, l’exerceix des de fa trenta anys a La Vanguardia, on és cocreador de la secció «La contra» (1998).
http://www.grup62.cat/llibre-la-filla-del-capita-groc-211634.html

21.5 €

SENDERES DE GEBRE. BESEIT 1778

Novel·la amb referències històriques ambientada en el segle XVIII de la beseitana Susana Antolí, que forma part de la col·lecció "Lo Trinquet", de l'Instituto de Estudios Turolenses.

Senderes de gebre. Beseit 1778. Una gèlida nit de les Ànimes, la Isabel mor de part deixant set fills. El primogènit ho heretà tot, els altres sis quedaran desemparats, només un d'ells, el tendre Manelet, trobarà protecció en el vicari que l'acollirá com a un fill, per als altres cinc l'honest home de l'Església no podrà aconseguir més que un desventurat refugi. Começarà aquí una història d'estimacions, també d'odis i venjances, i de gelor, del fred que angoixarà a uns personatges tumentats.

Però Senderes de gebre ens parla sobretot de la moral, de la injustícia i de la misèria, de la misèria econòmica del Beseit del segle XVIII, i de la misèria de consciència de l'individu i la societat.

6 €La franja de Ponent: aspectes històrics i jurídics

LA FRANJA DE PONENT: aspectes històrics i jurídics

Estudi històric de Joaquim Montclús, que per primer cop abarca la totalitat de les comarques franjolines en conjunt.
«Sovint, per no dir sempre, les fronteres d’un país són imprecises. Les oficials, les administratives i les polítiques reflecteixen més el poder consolidat per la història i les pugnes entre els homes que no pas les realitats pregones de llengües, nacions, costums, drets i economia. Per als catalans, les terres d’Aragó ètnicament i lingüística idèntiques a les del Principat són un cas d’entre els diversos que formen part de la nostra personalitat com a poble. »El que hom ha acabat per anomenar, amb un molt notable consens entre la gent més diversa, la Franja de Ponent constitueix un territori de llengua i cultura catalanes amb una forta personalitat en el paisatge, la societat i l’estructura econòmica. »En Joaquim Montclús i Esteban, fill de la Franja, és un coneixedor rigorós i excepcional de tot el territori de Ponent i de la seva societat. Ha posat a l’abast de tothom, finalment, un primer estudi unificat de les terres de la Ribagorça, la Llitera, el Baix Cinca i el Matarranya, les quatre comarques que constitueixen la Franja. Especialista en l’estudi lingüístic d’aquestes comarques, l’autor ha sabut aplegar un abundosíssim material històric, etnogràfic i documental per a donar-nos-en una visió de conjunt.» Del pròleg de Salvador Giner.

30 €

                                                            LA PELL DE FRONTERA


Aquesta obra de l'escriptor de Saidí Francesc Serès retrata la vida dels immigrants de la Franja.

Els vells camins del Baix Cinca i del Segrià s’han perdut i se n’han obert de nous que continuen per Europa i Àfrica i arriben fins a Romania i Ucraïna, fins a Mali, el Senegal, el Camerun, la Xina i l’Índia. Durant els darrers quaranta anys els rius han canviat el llit i s’han rebaixat les serres. Els arbres arriben de Califòrnia i els homes, de tot arreu. Les direccions i les distàncies són tan diferents que ja no serveixen ni els mapes de sempre ni els mateixos relats: els homes escriuen el seu final mentre, sense poder evitar-ho, esborren el seu començament. A La pell de la frontera hi cap tothom: de fora i de dins, homes del cap dret, homes del cap cot, homes que arriben per quedar-se i homes que es voldrien quedar però que no acaben d’arribar mai. Els protagonistes conten com ha canviat un món que no saben del cert si és seu, que s’acarona i s’esgarrapa. Un món que és seu i nostre.

22 €

Esta obra fue galardonada con el VII PREMIO LEANDRE COLOMER DE NOVELA HISTÓRICA.
El descubrimiento casual, por parte de un grupo de jóvenes de nuestra época actual, de un misterioso manuscrito oculto en el pilar de un acueducto, es el origen de esta fantástica travesía hacia los cimientos de nuestra historia.
El manuscrito representa un puente entre el presente y la convulsa sociedad de los postreros años del siglo XI en España, cuando comenzaba a hacerse añicos la anterior convivencia pacífica entre cristianos, judíos y musulmanes.
Iohanus acompañará a su padre en un peregrinaje en el cual deberá atravesar fronteras inestables, luchar con guerreros feroces e interpretar las intenciones de emisarios de reyes, califas y monjes negros; piezas complicadas en juego sobre el tablero político de la época de la Reconquista.
Las inesperadas aventuras de Iohanus nos harán vivir, junto a él y a otros pintorescos personajes de la época, un vertiginoso viaje para tratar de culminar con éxito una misión envuelta en el mayor de los secretismos.
Pero Iohanus también conocerá a una intrépida chica musulmana, Yasamín. Entre ellos nacerá una sublime historia de amor prohibido. Ambos deberán luchar tenazmente para hacer prevalecer su deseo de estar juntos por encima de las prohibiciones que les imponen sus respectivas religiones.
El sorprendente final, absolutamente inesperado, se sumará al descubrimiento del poder real que posee la letra escrita, especialmente cuando se poseen ciertas habilidades caligráficas.

http://silvestrehernandez.com

http://www.amazon.es/s/ref=nb_sb_noss_1/280-7646917-9631824?__mk_es_ES=%C3%85M%C3%85%C5%BD%C3%95%C3%91&url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=silvestre+hernandez


12 €
Cantidad Agregar a la cesta

3 comentaris:

 1. Molt agrait per tot el que feu per mi franjolins !!!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies a tu amic, per la feina que feu per la llengua i la cultura del Matarranya i la Franja. Bon Sant Jordi!

   Elimina
 2. Aprofito també per enviar-vos un enllaç del llibre del Manuscrit del Matarranya de Silvestre H. en català http://www.serretllibres.com/cataleg/119497/%20el-manuscrit-de-wadi-al-abmar

  ResponElimina